IMF'nin kısa bir süre içinde görüş bildirebileceği, Fon'un Türkiye'nin, muhtemel bir anlaşmanın önünde engel olarak gördüğü konulara, eskiye göre ''daha sıcak ve anlaşmaya daha yakın'' baktığı kaydediliyor.
IMF yetkililerinin, yıllık trapianto di capelli toplantıların hemen ardından, kısa bir süre içinde görüş bildirebilecekleri belirtiliyor.
Fon ile temel anlaşmazlık konularından birinin merkezi hükümetten belediyelere aktarılan kaynaklar konusu, diğer bir konuyu da Gelir İdaresi Başkanlığının özerkliği konusu oluşturuyor.
Türkiye'nin, vergi idareleri konusunda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, vergi hukuku ve uygulamalarının net bir şekilde ortaya konduğu, kesin cezai yaptırımların belirlendiği, hiçbir tereddüte imkan vermeyecek geniş kapsamlı bir yasal sistemi uygulayacağını IMF tarafına bildirdiği ifade ediliyor.
Vergide öncelikle herkesçe anlaşılabilir mevzuat düzenlemesi olacak. Ardından, vergi oranları adil ve şeffaf bir şekilde uygulanacak. Etkin ve geniş kapsamlı denetim ve yaptırım sistemi oturtulacak.
IMF'nin, uluslararası standartlara sahip bir vergi idaresi sistemini prensip olarak kabul ettiği kaydediliyor.
Orta vadeli programın, herhangi bir IMF ve benzeri dış kaynak öngörmediğini belirten uzmanlar, dünya ekonomisindeki toparlanma sürecinde, Türkiye'nin, uluslararası piyasalardan da dış finansman sağlamaya devam edebileceğini, bunu IMF tarafının da bildiğini vurguluyorlar.
Kategori : EKONOMİ