Karadeniz iştah kabartıyor

Karadeniz iştah kabartıyor
Karadeniz'de petrol ve doğalgaz umudu. Hükümet kolları sıvadı. Norveç'ten dev bir platform çok yakında geliyor.Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz araması yapmak için Ekim ayı içinde Norveç'ten büyük bir petrol arama platformunun gelmesini beklediklerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz bölgesinde doğal gaz ve petrol arama çalışmaları kapsamında bu ay içinde Norveç'ten büyük bir petrol arama platformunun yola çıkacağını, Aralık ayının ortalarında da platformun Sinop açıklarına ulaşacağını bildirdi.

Bakan Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası işbirliğince düzenlenen 2. Uluslararası Karadeniz Bölgesi Jeoloji Sempozyumu öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, Karadeniz'de sürdürülen petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının ne durumda olduğuyla ilgili soruyu yanıt best hair transplant in turkey larken, TPAO ve Petrobrass ile yapılan anlaşmaların artık somut adımlara dönüşmeye başladığını söyledi.

Bu kapsamda petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında kullanılmak üzere Norveç'ten bu ay içinde büyük bir petrol arama platformunun yola çıkacağını ifade eden Yıldız, Aralığın ortalarında Sinop açıklarında olacak. Platformun 120 metre uzunluğunda kulesi var. Platformun İstanbul'dan geçişinde ve arama çalışmalarına başlaması sırasında tören düzenlemeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

Karadeniz'de sürdürülen arama çalışmalarından oldukça umutlu olduğunu anlatan Bakan Yıldız, bu kapsamda 450 milyon dolar civarında bir yatırım yapılacağını söyledi.

Akçakoca'da da doğal gaz arama çalışmalarının devam ettiğini, burada bulunan doğal gazın Türkiye'de kullanılan miktarın 40'ta 1'ine denk geldiğini ifade eden Yıldız, bu miktarı artırmayı planladıklarını kaydetti.

MTA'nın Karadeniz'in altındaki jeolojik yapıyı tespit etmek amacıyla sismik arama gemisiyle ilgili olarak 60 milyon dolarlık yatırım planladıklarını belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

''Bu rakam bu konsepte göre düşük gelebilir ama yapacağı iş son derece önemli. İki yol içinde gelecek olan bu geminin yerini kiralama yöntemiyle bunu yapıyorduk ama artık bizim gerek depremle ilgili gerek jeoloji ile ilgili yapacağımız çok fazla araştırma var. İki boyutlu sismik araştırmalar böylece üç boyutluya da geçebilecek. O açıdan bunu son derece önemsiyorum.''

Bakan Yıldız, Petrobrass ile yapılan bu sondaj çalışmaların 2-3 yıl sürebileceğini sonuçta ciddi rezervlere ulaşabileceklerini söyledi.

Bu konuda her zaman temkinli demeç verdiklerini ifade eden Yıldız, Karadeniz'de hem petrol hem de doğal gaz ile ilgili çalışmaların kesintisiz devam edeceğini söyledi.

Bakan Yıldız, rüzgar santralleri ihalesiyle ilgili soru üzerine de EPDK'nın yarışma yönetmeliğiyle alakalı bütün ayrıntıları açıkladığını belirtti.

''Şu ana kadar 600'e kadar müracaatın 76 bin megavat civarında başlayan öyküsünü bu yıl sonuna kadar nihayetlendirmek istiyoruz'' diyen Bakan Yıldız, bu konuda teknik değerlendirmeleri Enerji İşleri Etüd İdaresi'nin yapacağını kaydetti.

Bu konuda yatırımcıların anlayışlı olmasını beklediğini anlatan Yıldız, ''Çünkü bazı kriterleri belirliyoruz. Yani 76 bin megavattan yaklaşık 2013, 2014 yılında Türkiye'de 13 bin megavatlık rüzgar santralının kazandırılması ile ilgili eleme kriterleri belirlenmiş oluyor'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, Katar'a yapacağı ziyaretle ilgili olarak da geçen ay içinde Katar heyetinin Türkiye'ye geldiğini anımsatarak, ''Katar'dan buraya gelebilecek doğal gaz boru hattıyla ilgili çalışmalarımız var. Katar'ın enerji merkezi var buradaki tesisleri yerinde göreceğiz. Enerji konusunda bazı bağlantılar ve anlaşmalar imzalayacağız'' diye konuştu.



Kategori : GÜNCEL