Başbakana göre CHPnin ayıbı

Başbakana göre CHPnin ayıbı
Meclis resepsiyonuna katılan Başbakan Erdoğan DTP'nin yargıyla sorununu kısa sürede çözme sözü verdi.Abone ol


Zübeyir KINDIRA-Nergis DEMİRKAYA

İNTERNETHABER
ANKARA

TBMM yeni dönem açılış törenlerine ve resepsiyonuna askerlerin Genel Kurul'a katılması damgasını vurdu. Saat 15.00'deki açılış oturumunda yer alan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının DTP'yi protestoyu sona erdirmeleri akşam resepsiyonda da ana gündem maddesiydi. Ayrıca Başbakan'ın DTP'lilerin yargıyla aralarındaki soruna çözüm sözü de bu resepsiyonda verildi:

Cumhurbaşkanı Gül'ün de katıldığı resepsiyonda askerlerin uzun bir aradan sonra Meclis'teki törenlere katılımın ilk yorumunu Başbakan Erdoğan yaptı. Erdoğan "askerlerin olması gerekeni yaptıklarını "söyledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de memnuniyetini belirtti ve “Askerlerin gelmelerinden memnun oldum. Uzun zaman gelmediler, bu zaman geldiler diye bir şey söylemek doğru olmaz. Meclise her zaman saygı duymuşlardır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise şu yorumu yaptı:
"Parlamentoya katılmaları elbette doğal ve normal bir şey. Meclis'e saygının gereği. İ capelli çinde şu var, bu var diyerek parlamentoya gelmemezlik olmaz. Tüm milletvekilleri Cumhurbaşkanını ayakta karşılarken CHP'nin ayağa kalkmaması yanlış. Sayın Gül Türkiye'nin Cumhurbaşkanıdır. Portekiz Cumhurbaşkanı geldiğinde o gün ayağa kalktılar. Oy vermemiş olabilirler ama o artık seçilmiştir ve Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak saygıyı haketmektedir" dedi.

HOŞGELDİLER SEFA GELDİLER

DTP'li Sırrı Sakık ise "Hoş geldiler sefa geldiler. Sürece olumlu katkı vereckelerse başımız üstünde yerleri var. Hoşgelirler sefa gelirler" dedi.

MHP'li OKtay Vural ise burası Türkiye'nin Meclisi, Türk askerinni gelmesinden daha doğla ne olabilir ki. Değişik yorumlara gerke yok. Daha önce konuk ABD Başkanı Obama için gelmişlerdi, şimdi de konuk Cumhurbaşkanı gelmiş diye gelmiş olabilirler" yorumunda bulundu.

BAŞBAKAN'DAN ÇÖZÜM SÖZÜ

Meclis Resepsiyonunda önemli bir başka konuşma ise Başbakan Erdoğan ile DTP'li milletveklileri arasında yaşandı. Mahkemeye gitmeyen ve polis zoruyla götürülmeleri kararı verilen DTP'lilerle ilgili sorun konuşuldu. Başbakan Erdoğan DTP'lilere, "Umut ediyoruz sorunu 3 ay içinde çözeceğiz" dedi. Diyalog şöyle:

"YOĞURDU ÜFLEYEREK YİYELİM"

Erdoğan: Gelecekle ilgili hepimiz duacıyız. İyi şeyler olsun. Atılması gereken adımlar neyse ister parlamentoda ister dışarıda. Düşüncelerinden dolayı hiç kimsenin sıkıntıya girmesini istemiyoruz. Ben de bunları yaşamış biriyim. Türkiye artık bu tür şeyleri aşmalı.
Akın Birdal: Umarım bunu biz çözeriz, iş yargıya kalmamalı.
Erdoğan: Muhalefetle el birliği yaparsak o zaman bunlar çözülecektir. Bu çözülecektir, ama 367 örneği var. O nedenle yoğurdu üfleyerek yemeleyiz.
Sakık: Bu ülke 94'leri de yaşadı...
Erdoğan: Mesela parlamento, tüm kurumlar arası irtibat önem arzediyor. Önemli olan adımları atmak.
Sakık: Cumhurbaşkanı ve başbakanın konuşmaları, kurumların uyum içinde olmaları bizi umutlandırıyor.
Akın Birdal: Mahkeme 3 ay süre tanıdı. Umarım 3 ay sonra bu sorunu yargıya bırakmadan parlamentoda çözeriz.
Erdoğan: Umuyorum, iyi gidiyor.

ÇERÇEVEYİ ÇİZDİM

Başbakan Erdoğan gazetecilerin açılımla ilgili sorularına karşılık, "Zaman zaman düşüncelerini açıkladım. Açılımın çerçevesini çizdik. Tamamını ise parlamentoya geldiğinde öğrenirsiniz" dedi. Başbakan açılımın bir milli birlik çalışması olduğunu yineledi ve şunları söyledi:
"Bu tüm sorunların çözümüdür. Azınlıklar, etnik sorunlar, terör, Ermenistan, ülkemizdeki inanç kuruluşlarının sorununa varıncaya kadar ülkemizdeki tüm sorun alanlarına kısa, orta ve uzun vadeli süreçte çözümler üreteceğiz. Parlamento çatısı altında yapacaklarımız var, Anadolu’ya giderek yapacaklarımız var."

CHP SAYGISIZLIK YAPTI

Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanının Meclis'e girişinde ayağa kalkmayan CHP'liler için, "CHP’nin yaptığı saygısızlıktır. Cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlığı üzülerek karşıladım. CHP nezaketsizliğini gidermeli bugüne kadar hiçbir zaman kürsüye çıkan bir Cumhurbaşkanına, demokratik yolla gelenlerin saygısızlığı olmamıştır. Bugün yaşananlar üzülecek bir sahneydi” dedi.

BU BİR SALDIRIDIR

Başbakan Erdoğan gazetecilerin Bilgi Üniversitesinde IMF Başkanı’na ayakkabı fırlatma olayıyla ilgili ise yapılanın bir protestodeğil saldırı olduğu şeklinde yorum yaptı ve “Irak’a, orada olanlara özenerek ayakkabı fırlatmasının Türk misafirperverliğine sığmadığını ve saygısızlık olduğunu düşünüyorum.” dedi.



Kategori : POLİTİKA