Irakta Sünni -Alevi seçim ittifakı kuruldu

  • Ana Sayfa
  • Irakta Sünni -Alevi seçim ittifakı kuruldu
Irakta Sünni -Alevi seçim ittifakı kuruldu
Irak'ta Ocak ayında seçim var. Seçimler için sünnilerin de dahil olduğu geniş bir seçim ittifakı kuruldu. Abone ol

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Ocak ayında yapılacak genel seçimler için bazı Sünni grupların da dahil olduğu geniş bir seçim ittifakı kurduğunu açıkladı.

Maliki'nin açıkladığı seçim ittifakına katılan gruplar arasında, El Kaide'ye karşı mücadele eden Sünni grup ve aşiretlerin yanı sıra geçen yerel seçimle tokai çakmak rde vilayetlerde başarı kazanan bazı Sünni gruplar da yer alıyor.

İttifak üyeleri arasında Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani ve hükümet sözcüsü Ali Debbağ da bulunuyor. 40 parti ve hareketin katıldığı "Hukuk Devleti" adlı ittifakta ayrıca bazı Kürt gruplar ve Hristiyan gruplar da bulunuyor.

Maliki, seçim ittifakını açıklarken yaptığı konuşmada, Iraklıların ilk kez "gelecek yılların yükünü omuzlamak için" etnik ve mezhep farklılıklarını bir kenara bıraktıklarını söyledi.

Başbakan Maliki, konuşmasında, Suriye'ye de çatarak, "Hiçbir ülkenin içişlerimize karışmasına izin vermeyeceğiz. Bunu geçilemez bir kırmızı çizgi olarak kabul ediyoruz. Irak'ın egemenliğine saygı göstermeyen ve iç işlerine ilgi gösteren her ülkeyle ilişkilerimizi gözden geçireceğiz" diye konuştu.

Kendisi de Şii olan Maliki'nin ittifakının karşısında ise Irak'ın en büyük Şii partisi Irak Yüksek İslam Konseyi ve Mukteda El Sadr grubunun liderlik ettiği Şii ittifakı bulunuyor.

Bu koalisyona katılmayı reddeden Maliki bugünkü konuşmasında da özellikle Mutkeda Sadr grubunu hedef alarak, "Her türlü terörizmle mücadele etmek, milislerin dönmesine izin vermemek, silah kullanımını sadece devletle sınırlamak, polis ve orduyu siyasi etkiden uzak tutmak konusunda anlaştık" dedi.



Kategori : DÜNYA