Medvedevden stratejik ortaklık

Medvedevden stratejik ortaklık
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev son dönemde gergin ilişkilerin yaşandığı 'stratejik ortak' Belarus'a gitti.Abone ol

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ile birlikte 'Batı 2009' tatbikatının ikinci ayağında incelemelerde bulunan Medvedev, iki ülke ilişkilerindeki gerginliklerin sona erdirilmesi için yoğun çaba sarfediyor.

6 bin 500 Belarus ve 6 bin Rus askerinin katıldığı tatbikatta kara, hava ve stratejik birlikler, koordineli çalışmalar ortaya koydu. Tatbikata ersağ 2024 iki taraftan 63 savaş uçağı, 40 helikopter, 470 zırhlı araç, 228 tank ve 234 ağır silahlarla donatılmış araçlar katıldı. Tatbikatın temel hedeflerinden biri olarak Ağustos'ta gerçekleşen savaşın ardından kurulan ortak hava savunma sisteminin işlerliği denetlendi.

Kommersant gazetesi Rusya Devlet Başkanı Medvedev'le Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun son Soçi görüşmesinin hayli sıkıntılı geçtiğine değindi. Belarus'un Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımaması, ekonomik ilişkilerde Belarus mallarına getirilen sınırlamalar, Gazprom'un Belarus'a verdiği doğalgazı Avrupa fiyatlarına çekme çabası, Rusya'nın Minsk'in istediği yüklü miktardaki kredilere soğuk bakması gibi bir dizi sorunlu konu görüşme masasında yer alıyor.

Belarus'un Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü çerçevesinde oluşturulan 'Hızlı Hareket Birliği'ne hala olumlu cevap vermemesi ve yıl başında uygulamaya geçilmesi beklenen Rusya-Belarus-Kazakistan gümrük birliği anlaşmasında sorunların çıkma ihtimali Kremlin'i tedirgin ediyor.

Ancak iki liderin ortaklaşa izledikleri tatbikatta yüzlerin güldüğü anlar da oldu. Lukaşenko'nun oğlu Kolya'nın askeri üniforması ile birlikte tatbikata katılması liderler için eğlence oldu. Medvedev Kolya'nın altın kaplama kuru sıkı tabancasını eline alarak inceledi. Basının karşısında ailesinin görülmesini istemeyen Lukaşenko'nun oğlu iki liderin arasında elinde silahı ile fotoğraf karesinde yer aldı.




Kategori : DÜNYA