Son yıllarda büyük talep gören el yapımı çikolataların, evde hazırlanarak, kilogramının 40-50 TL yerine 8-10 TL’ye mal edilebileceği bildirildi.
Adanalı çikolata ustası Yiğit Zeyneloğlu, bayramların artık sıcak günlerde kutlandığını, bunun önümüzdeki yıllarda da böyle devam edeceğini, bu nedenle daha hafif, karaciğeri yormayan çikolata ürettiklerini bildirdi.
GEREK tokai çakmak Lİ MALZEMELER BAKKALDAN BİLE SAĞLANIR
Bayramlarda her yörenin kendine özgü tatlılarının bulunduğunu, ancak çikolatanın geleneksel ve vazgeçilmez olduğunu belirten Zeyneloğlu, "Ev hanımları, son yıllarda büyük talep gören el yapımı çikolataları evde hazırlayarak kilogramını 40-50 lira yerine 8-10 TL’ye mal edebilirler" dedi.
Ev hanımlarının bayramda gelen konuklara kendi el yapımı çikolataları daha mutlu servis yapma zevkini de yaşayabileceklerini anlatan Zeyneloğlu, "Bunun için gerekli malzemeleri ise her kadın mahalle bakkalından bile temin edebilir. Bu yüzden çikolata fiyatlarının yüksekliğinden ve zaman darlığından yakınmaya gerek yok" diye konuştu.
BAYRAM ÇİKOLATASI
Zeyneloğlu’nun verdiği bilgiye göre, fındık ezmeli bayram çikolatası için gerekli malzemeler 150 gram şeker, 10 gram fındık, 50 gram su ve 300 gram bitter çikolatadan oluşuyor. 4-5 TL’ye mal olan bu malzemelerden çikolatanın büyüklüğüne göre 20 ya da 25 adet, başka bir ifadeyle 500-600 gram bayramlık çikolata çıkıyor. Malzemeler biraz artırıldığında, bir kilogram çikolatayı 8-10 TL’ye mal etmek de mümkün oluyor.
Yapılışına gelince; şeker ve 50 gram su kaynatılarak yoğun kıvama geldiğinde, robotta çekilmiş fındık ile karıştırılır. Hamur haline gelen bu karışım elde iyice yoğurulur. Elle yuvarlanarak çeşitli şekiller verilen bu karışım, eritilen çikolataya batırılarak bir tepsinin üzerinde kurumaya bırakılır. Üzerine bir adet de tüm fındık eklenen çikolatalar daha iyi donması için buzdolabına kaldırılır.
YAZ BAYRAMI KUPU
Kategori : GÜNCEL