Dikkat! 4 gün sonra deprem

Dikkat! 4 gün sonra deprem
Evet evet tam 4 gün sonra deprem olacak. Onbinlerce hayatı kurtaracak bu uyarıyı yapanlar ise İÜ'lü bilimadamları!Abone ol

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, 'Toprak, su ve havadaki hareketleri sürekli izleyerek deprem haritasını oluşturan sistem, depremi 4 gün önce haber veriyor' dedi.

Doç. Dr. Gündoğdu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından geliştirilen Depremi Önceden Belirleme Sistemi'nin 1. derece deprem kuşağında bulunan Tekirdağ'ın Marmara Ere vermont seo ğlisi İlçesi'nde kurulmasıyla ilgili görüşmede bulunmak üzere Tekirdağ'a geldi.

BİZİMKİLER SIĞ HAREKETLER

Depremi Önceden Belirleme Sistemi'nin bağlı bulunduğu bilgisayara yer, hava ve toprak hareketi verilerini aktararak çalıştığını, hareketlerin üniversitedeki merkezden 24 saat süreyle aralıksız izlendiğini anlatan Gündoğdu, şöyle konuştu:

'Fay hattındaki, toprak, su ve havadaki hareketleri sürekli izleyerek bölgenin deprem haritasını oluşturan bu sistem, depremi 4 gün önce haber veriyor. Bu sistem Türkiye'de ilk başta bazı bilim adamları tarafından ciddiye alınmadı. Sistem hakkında bilgi verdiğimiz insanlar, 'Japonlar bile depremi önceden tespit edemiyor' dedi. Ancak Türkiye'de meydana gelen depremler 'sığ' olarak adlandırdığımız, 50-60 kilometre derinde olan hareketler. Bunun için tespitler yapabilmek mümkün. Japonya'daki depremler ise yerin 300-400 kilometre altından geliyor.'

MERKEZ İSTANBUL

Çanakkale, Bursa ve Nilüfer İlçesi ile Bakırköy ve Çınarcık'ta istasyonlar kurulduğunu kaydeden Gündoğdu, hareketliliğin İstanbul merkezden izlendiğini ve 4 gün sonra olacak depremin şiddetini burada belirlendiğini ifade etti.

NASA da takipte

Türkiye'de sistemin kurulduğu bölgelerdeki hareketliliğin aralıksız izlendiğini anımsatan Gündoğdu, tüm verilerin "www.yerdurumu.com" internet adresinden yayınladığını belirtti. Sitenin, Amerikan Uzay Dairesi NASA tarafından her gün takip edildiğini ifade eden Gündoğdu, "Türkiye'de depremi 5-6 saniye öncesinden haber veren bir sistem kullanılıyor. Amaç gaz ve elektriklerin kesilmesi. Bunun için 4 milyon dolar para harcandı" dedi.





Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ