Sema törenindeki postun sırrı

Sema törenindeki postun sırrı
Sema töreni ne anlamlar içeriyor biliyor muydunuz? Her bir hareket inçce mesajlar ve manalarla yüklü.Abone ol

İNTERNETHABER- Semazenin boynunun bükülüşü ve sağ kolu üzerine öksüzce yaslanışında öylesine bir kendinden geçiş vardır ki etkilenmemek mümkün değildir.

Sema etkileyicidir çünkü Mevlevilik konusunda en ufak bir bilgisi olmayan bir insan bile semanın bambaşka b ebay ads ir dünyaya işaret ettiğini hemen sezinler.

Gerçektende sema ve Mevlana bildiğimiz alıştığımız dünyanın ötesindeki gerçekliğe açılan kapıdır.

“Bizim gönlümüzde dönüp duran bir sır vardır. Yaratılan her şey o sırra bağladır. Kat kat şu gökyüzü bile. Onun yüzünden dönüp duruyor” diyen Mevlana ve İslam sufizmine göre her insanın yüreğinde sır adı verilen bir şey saklıdır. Bu sır her insana verilmez.

Bu sırra ancak uzun çabalar ve lütuf sayesinde ulaşılır. Bu sır büyük tasavvuf şairi Türk Yunus Emre’nin “bir ben vardır bende benden içeri” dediği şeydir.

İşte sema töreni İslam sufizminde Nur-u Muhammedi denen yüce ruhun yaratılıp ‘kün’ ol emriyle başlayan iniş ve sonra da insan-ı kamil olmaya doğru yükselişini anlatır.

Ritüellerin neyi işaret ettiğini, neyi ifade ettiğini araştırdık. Ortaya uzun bir yazı çıktı. Çünkü Sema töreni çeşitli bölümlerden oluşuyor. Bugün sizlere semazenlerin dizilişi, dede efendinin kırmızı post kamamında yerini alması, semazenlerin birbirini selamlaması ve yere oturması, ney taksimi, devri veledi denilen üç dairevi dönüşün ne anlamlara aktaracağız..

[PAGE]

Kategori : GÜNCEL