Merkel eyalet seçimlerinde bozguna uğradı

  • Ana Sayfa
  • Merkel eyalet seçimlerinde bozguna uğradı
Merkel eyalet seçimlerinde bozguna uğradı
Dün 16 eyaletin üçünde yapılan seçimlerde Başbakan Merkel umduğunu bulamadı. Hıristiyan Demokratlar şoke oldu. Abone ol

Almanya'da 27 Eylül'de yapılacak federal parlamento seçimlerine bir aydan az bir süre kala, dün ülkedeki toplam 16 eyaletin üçünde yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Demokratik Birlik Partisi umduğunu bulamadı ve Saarland ve Türingen'de çoğunluklarını kaybetti. Merkel, yalnızca Saksonya eyaletinde iktidarını koruyabildi.

rhode island seo 'Kötü kayıp'

Saarland eyaletinin Hristiyan demokrat başbakanı Peter Müeller, sonuçlar karşısında şaşkınlığını gizlemedi.

Müeller, "Beş yıl önceki sonucu bu kez alamayacağımızı biliyorduk. Çünkü o seçimde Sosyal Demokrat-Yeşil ittifakına büyük tepki vardı. Ama bu kadar da büyük kayba uğrayacağımızı beklemiyorduk. Kötü kaybettik. " diye konuştu.

Dünkü eyalet seçimlerinin bir başka ilginç sonucu da, radikal Sol Parti Die Linke'nin oylarındaki artıştı.

Sol Parti Saarland, Türingen ve Saksonya eyaletlerinin üçünde de yüzde yirmiyi aşan oy aldı.

Bu durumda Sol Parti'nin Saarland ve Türingen'de eyalet parlamentosuna, hatta eyalet yönetimi için koalisyon pazarlıklarına girme ihtimali var.

Sol Parti'nin lideri Rolf Linsler, Saarland eyaletinde, Sosyal Demokratlarla koalisyon fikrine açık olduklarını söyledi.

Aldıkları bu son yerel yenilgilere karşın, ulusal düzeyde yapılan kamuoyu yoklamalarında Başbakan Merkel'in liderliğindeki muhafazakârlar, Sosyal Demokratların on beş puandan fazla önünde görünüyor.

Bir çok gözlemci Merkel'in amacının, yaklaşan seçimlerde aradaki puan farkını koruyarak, sosyal demokratlar yerine Hür Demokratlarla yeni bir merkez sağ hükümet kurmak olduğunda hemfikir.

Fakat bugünkü Alman gazetelerindeki bazı yorumlarda, eyalet seçimlerinin sonuçlarının Sosyal Demokrat Parti SPD'ye büyük moral getireceği kaydediliyor.



Kategori : DÜNYA