Hangi cemaatler açılımın yanında

  • Ana Sayfa
  • Hangi cemaatler açılımın yanında
Hangi cemaatler açılımın yanında
Toplumun her kesini Kürt açılımını tartışıyor. Peki, Türkiye'deki dini cemaatler ve tarikatlar nasıl bakıyor?Abone ol

Sağcısı, solcusu, muhafazakarı, liberali kemalisti, ulusalcısı hemen herkes Kürt açılımına kafa yoruyor.

Merak edilen soruyu Sabah yazarı Mahmut Övür, tarikatlar üzerine çalışan bir öğretim üyesine sordu. O da cemaatlerin fotoğrafını işte böyle çekti:

"Türkiye'de dini grupların indiana seo , Fethullah Gülen Hareketi ve Nakşibendîliğin kentli kolları dışında kalanlar bu tür konularla hâlâ fazla ilgilenmiyor.

Örneğin Nurculuğun Yazıcı ve Okuyucu kolları ve diğer lokal gruplar gibi. Bunlar Türkiye'nin sosyopolitik durumuna ilişkin açıklamaları olan yapılar değil.

Bu konuda öne çıkan grup, Fethullah Gülen Hareketi… Gülen hareketi artık evrensel bir model oluşturma gayretinde.

Aynı şekilde Türkiye'de Nakşibendiliğin kentli kolları dediğimiz yani İskender Paşa, Yeni Asyacılar ve Mahmut Efendi Cemaati de bu tür gelişmelerle yakından ilgililer. Bu hareket ve tarikatlar Kürt açılımına sıcak bakıyor."

Geriye etkili denebilecek tek yapı, Süleymancılar kalıyor.
Öğretim üyesi onların tutumunu şöyle değerlendiriyor:

"Süleymancılar biraz farklı. Nedeni de Süleymancılık uzun yıllar kendi kuran kurslarını açık tutabilmek için devletle iç içe oldular. Mesela 12 Eylül'de bile kendi çalışmalarının aksamaması için devlet politikalarını benimseyen bir çizgi izlediler.

Ve her zaman iktidarla birlikte hareket ettiler. Ama ilginçtir AK Parti ideolojisini çok fazla benimsediklerini söyleyemeyiz. Onlar bu dönemde daha ulusalcı daha milliyetçi, daha devletçi bir tutum takındılar."



Kategori : GÜNCEL