Açılım en çok hangi partiye yarar?

  • Ana Sayfa
  • Açılım en çok hangi partiye yarar?
Açılım en çok hangi partiye yarar?
Son seçimlerdeki isabetli tahminleriyle dikkatleri üzerine çeken Adil Gür Kürt açılımıyla ilgili ilginç tespitlerde bulundu. Abone ol

29 Mart yerel seçimleri öncesinde, sandıktan çıkacak sonuçları büyük oranda doğru tahmin eden A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adli Gür, içinde bulunduğumuz 'Kürt açılımı' sürecinin sandığa nasıl yansıyacağını değerlendirdi.

Akşam gazetesine konuşan Gür'e göre, açılımın adı 'Demokratikleşme ve İnsan Hakları Açılımı' olmalıydı. Süreç yanlış başladı. Adil Gür, bu sürecin en karlı partisi olarak DTP'yi görüyor. Şehit yakınları rencide olduklarını düşünürse AK Parti'nin ciddi yara alacağını öngörüyor.

İşte Gür'ün yorum ve tahminleri:

AÇILIMA HALK DESTEĞİ YÜZDE 70'DEN 50'LERE İNDİ

"Bu açılımın adı aslında 'Kürt açılımı' değil 'Demo kara seo kratikleşme ve İnsan Hakları Açılımı' olmalıydı. Sayın İçişleri Bakanı, uzun zamandır adı ister Güneydoğu, ister Kürt sorunu olsun çözümden yana olanlarla değil, karşıtlarıyla görüşmelere başlamış olsaydı, belki bugün daha farklı bir noktada olunabilirdi.

AÇILIM HÜKÜMETİN DESTEĞİNİ DÜŞÜRDÜ

"Açılımdan önce destek yüzde 70'di. Tartışma başlayınca bu rakam yüzde 50'lilere düştü. Şu an Türkiye'nin bence yarısı destekliyor ve yarısı sürece karşı çıkıyor."

DOĞRU ZAMAN MI?

Keşke demokratikleşme ve insan hakları açılımı, terörün gündemden düştüğü 2002- 2005 arasında yapılsaydı. Çünkü AK Parti o dönemde de iktidardaydı. O zaman yapılsaydı, hükümet bu dönemdeki yoğun tartışmalara maruz kalmazdı. Belki şu söylenebilirdi: O tarihte Kürtlerin temsilcileri yani DTP temsilcileri Meclis'te yoktu.

AK PARTİ TABANI AÇILIM SÜRECİNE NASIL BAKIYOR?

Hükümet dışında bu konu hakkında hiç kimsenin fikri yok. O nedenle paketin içinde neler var, bunlar kamuoyuna açıklanıp tartışıldıktan sonra yeni bir araştırma yapacağız. Ama açılım tartışmalarından önce gördüğümüz şu idi. Türkiye'nin yüzde 70'inden fazlası, Güneydoğu'daki terör sorununun çözümü için silahlı mücadele dışında, devletin yeni adımlar atması gerektiğini düşünüyordu. Burada AK Parti, CHP, MHP seçmeni arasında çok büyük farklılıklar yok. Bugün açılımın en büyük taraftarı gibi görünen AK Parti seçmeninin yüzde 68'i, Güneydoğu'daki terör sorununun çözümü için yeni adımlar atılması gerektiğini düşünüyor. Bu oran CHP ve MHP seçmeninde yüzde 70'den fazla idi. Yani bugünkü tartışmalardan daha farklı şekilde, siyasi partilerin seçmenlerinde çok büyük farklılıklar yok. Şu noktada 'filanca partinin seçmeni ne düşünüyordur'u doğru ölçmek mümkün değil. Çünkü açılımın neleri kapsadığını bilemiyoruz. Kamuoyuna açıklanıp tartışıldıktan sonra ölçebiliriz.

DTP'NİN TABANI DAHA İSTEKLİ

Sadece AK Parti tabanı değil Türkiye'deki tüm seçmenler, (DTP seçmeni belki daha yüksek, yüzde 90'lardan fazla oranda) açılım konusunda istekli görünüyor. DTP dışındaki partilerin seçmenleri de bu tartışmalardan önce karşı değildi. Dediğim aslında şu: 'Açılım, sürecin işleyişi, adının konması ve metot dolayısı ile yanlış olmuştur. Eminim ki bugün bir araştırma yapılsa açılıma, tartışmalardan önceki araştırmada elde ettiğimiz bulgulardan daha az oranda destek çıkar.

SİYASİ MUTABAKATLA BAŞLAMALIYDI



Kategori : POLİTİKA