Faizler daha ne kadar düşer?

Faizler daha ne kadar düşer?
Küresel piyasalarda esen bahar rüzgarı faizleri iyice aşağı çekiyor. Bankacılar düşüşün devam edebileceğini söyledi.Abone ol

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisiyle 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi yüzde 9.65'le yeni dip seviyiye geriledi.

Bankacılar, küresel piyasalardaki olumlu hava ve TCMB'nin önceki gün o/n borçlanma faizini tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 7.75'e çekerken yaptığı açıklamaların tahminlerden daha fazla indirime işaret ettiği şeklinde yorumlandığını tütsü belirterek, yeni tarihi dip seviyesine gerileyen gösterge faizde düşüşün sürebileceğini söylediler.

İktisadi faaliyette belirgin bir toparlanma gerçekleşmemesi halinde kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edilmesi gerekeceğini ve Enflasyon Raporu'nda çizilen perspektifle uyumlu biçimde, enflasyonun düşük seyrini uzun bir süre koruyacağı öngördüğünü tekrar eden PPK'nın önceki günkü açıklamasında ayrıca "Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyit etti" ifadesine de yer verildi.

Yerli bir bankanın tahvil/bono masası müdürü, "PPK açıklamalarının etkisini görüyoruz. Piyasa Merkez Bankası'nın yıl sonunda kadar faizleri yüzde 7 seviyesine kadar indireceğini bekliyordu. Ancak son açıklamanın ardından bu beklentilerin yüzde 6.5-6.75 civarında çekildiğini görüyoruz. Tabii bu da bugün piyasada faizlerin yüzde 9.60 bileşikler seviyesinde açılmasını sağladı. Kısa sürede hatta belki bugün faizlerin yüzde 9.50 seviyesini denemesini ve yıl sonuna kadar yüzde 8.50'nin de altını görmesini bekliyorum" dedi.

Merkez Bankası, son 10 toplantısında iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya vurgu yaparak 725 baz puanı bu yıl olmak üzere toplam 900 baz puan indirim gerçekleştirdi.

Dün spot kapanışta yüzde 9.89 ve valörlü kapanışta yüzde 9.79 olan 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.65 seviyesindeydi. Gösterge faiz, tezgahüstü piyasada, bu seviyeyle yeni tarihi dip seviyesini de aşağı yönde kırmış oldu. (ntvmsnbc)



Kategori : EKONOMİ