Kapalı cezaevinde ayakkabı krizi

  • Ana Sayfa
  • Kapalı cezaevinde ayakkabı krizi
Kapalı cezaevinde ayakkabı krizi
Güvenlik gerekçesiyle hükümlülere dışarıdan ayakkabı getirilmesi yasak... Çözüm de bir tuhaf... Abone ol

Tarsus Kapalı Cezaevi'nde kalan hükümlü ve tutuklulara güvenlik gerekçesiyle dışardan ayakkabı girişi yasaklanması krize sebep oldu. Cezaevindeki hükümlü ve tutuklular, ayakkabı ihtiyaçlarını ziyaretçilerle ayakkabılarını değiştirerek giderme yolunu seçti.

Cezaevinde yaşanan ayakkabı sıkıntısını, hükümlü ve tutuklular Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) şikâyet etti. Başbakanlık, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'ndan bilgi istedi. Tarsus Cumhuriyet Savcılığı'nın Adalet Bakanlığı kanalıyla Başbakanlık'a gönderdiği cevapta ise yaşanan ayakkabı krizinin gerekçeleri açıklandı.

Başsavcılık, Tarsus Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda barındırılan hükümlü ve tutukluların ziyaretçileri ile ayda 3 defa kapalı ve 1 defa açık görüş yaptıklarını belirtti.

Başsavcılık, kapalı görüşlerde bir sorun o washington seo lmamakla beraber açık görüşlerde asayiş ve güvenlik açısından birçok sorunun ortaya çıktığına işaret ederek, "Kurumumuzun fiziki yapısı çok elverişsiz ve yetersizdir. Ayrıca x-ray cihazımız da bulunmamaktadır. Kuruma yasak bir malzeme sokulmaması için her türlü önlem alınmaya çalışılmaktadır. Ancak ökçesi ve altı büyük olan ayakkabıların içlerinde özellikle uyuşturucu sokulma ihtimali yüksek olduğundan; kuruma ilk gelen hükümlü ve tutukluların ayağındaki ayakkabıların haricinde tekrardan ihtiyaç olduğunda dışarıdan ayakkabı alınmamaktadır." dedi.

TUTUKLULAR GÖRÜŞTE TERLİK GİYİLECEK

Başsavcılık açıklamasında, ceza evlerinde bulundurulabilecek eşya yönetmeliğinde de hükümlü ve tutuklulara verilebilecek malzemelerin öncelikle kurum kantininden temin edilmesi öngörüldüğüne işaret etti.

Cezaevi kantininde spor ayakkabı, iskarpin ile terlik çeşitleri bulunduğu ve satışa sunulduğuna işaret edilen Başsavcılık açıklamasına şöyle devam edildi: "Buna rağmen açık görüşlerde hükümlü ve tutukluların ziyaretçilerle ayakkabı değişikliği yaptıkları duyumu alınmıştır. Daha sonraları bu durum tespit edilerek disiplin soruşturmalarına konu da olmuştur. Bu yüzden, açık görüşlerde çözüm olarak; hükümlü ve tutuklularımızın terlik ile (ayakkabı görünümünde terlikler de kantinimizde mevcuttur), ziyaretçilerin ise ayakkabı ile açık görüş mahalline alınmalarına kurumca karalaştırılarak bu güvenlik zafiyetini ortadan kaldırmak amaçlanmıştır."

Cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler tarafından verilen yemekler de şikayet edildi.
Başsavcılık açıklamasında cezaevinde çıkan yemeklerle ilgili şu ifadelere yer verildi: "Yemeklerin kurum mutfağında hazırlanarak hükümlü tutuklu ve personele dağıtımına kadar her aşamadan mevzuata harfiyen uyulmasının yanı sıra, gereken hassasiyet ve gayrette gösterilmektedir. Yemek listeleri; hükümlü ve tutuklulardan talepler de toplanarak, kurum müdürü, ilgili ikinci müdür, baş memur, ambar memuru ve aşçılar ile birlikte hazırlanmaktadır. Haftalık yapılan yemek listelerine de 4 TL olan iaşe miktarı ile harfiyen uyulmaktadır. Yöresel ve mevsimsel yemeklerin çıkarılmasına da özen gösterilmektedir. Bunun yanında mevsimsel salata, meyve, yoğurt ve tatlı çeşitlerinin de haftalık listelerde bulunmasına özen gösterilmektedir. Yemeklerimiz tat ve lezzet olarak da genellikle beğenilmektedir."

Hükümlü ve tutukluların verilen yemeklerin azlığı ile ilgili şikâyetlerine ise Başsavcılık tarafından şu şekilde cevap verildi: "Yemeklerin azlığı konusuna gelince, haftada bir traktör kasası dolusu çöpe atılan ekmekler kırıntı hesabından satılmaktadır. Yemeklerin azlığı kalitesiz veya yetersiz olduğu ile ilgili bu zaman kadar diğer hükümlü ve tutuklulardan ciddi bir talep de gelmediği hususu bilgilerinize arz olunur."



Kategori : GÜNCEL