Türkiye'nin ilk sofralık üzümünün üretildiği Denizli'nin Yenicekent Beldesi'nde üreticiler, 120 bin ton üzümün yüzde 80'ini ihraç etmesine rağmen para kazanamıyor. Yenicekent Belediye Başkanı Naim Sancak, üzüm üretiminden geçimini sağlayan beldenin, ürünü tüccara 55-60 kuruştan satıtığını, tüccarın ise Almanya'ya kilosunu 2.5 avroya ihraç ettiğini belirtti.
Belediye Başkanı Sancak, açıklamasında, ürettikleri üzümü pazarlamak tütsü için kooperatif kurmayı planladıklarını ifade ederek, ''Kooperatif kurarak, üzümümüzü kendimiz ihraç etmek istiyoruz. Ürünümüzü kendimiz pazarlayamadığımız takdirde, bizim 60 kuruşa mal edip sattığımız üzüm Almanya'da 2.5 avrodan alıcıya ulaşıyor. Bu fark, çiftçimizin sattığı üzümün fiyatının yaklaşık 9 mislidir. Biz üzümümüzü, tarımsal kalkınma kooperatifimizi hayata geçirip, gerçek değerinden kendimiz ihraç etmek istiyoruz.'' dedi.
Üzüm üreticilerinin ihracat yapabilir duruma gelmesinin çok önemli olduğunu anlatan Sancak, "Bunun için beldemizde üzüm işleme tesisleri, soğuk hava tesisleri kurmak zorundayız. Hükümetimizden, kurmayı planladığımız tarımsal kalkınma kooperatifimize destek bekliyoruz. Kendi beldemizde, kendi üzüm işletmelerimizde işleyerek ihracatını yapmak istiyoruz." diye konuştu.
Üzümün fiyatının 2002 yılında olduğuna dikkat çeken Sancak, üzümün maliyetinin 6-7 kat yükseldiğini, ancak üzüm fiyatlarında aynı artışın olmadığını kaydetti. Yenicekentli üzüm üreticilerinden Mehmet Yıldız da beldede çok kaliteli üzüm üretimi yapıldığını, ancak satışların maliyeti bile karşılayamadığını dile getirdi. 1980'den bu tarafa üzümde telli terbiye Avusturya sistemini getirdiklerine dikkat çeken Yıldız, "İlaç kalıntısı en az olan daha verimli üzümü dünyaya satmak için çabalıyoruz. Herhangi bir afet olmadığı takdirde, Türkiye'nin en kaliteli üzümünü üretiyoruz. Yenice bölgesinde 120 bin ton civarında üzüm üretilmektedir. Bunun yüzde 80'i ihraç edilmektedir. Sultaniye çekirdeksiz üzüm, kadın parmak, süperlon, aşıkara tipi üzümler üretiliyor. Biz üzümümüzle iddialıyız. Ancak, üzüm fiyatının düşük olması nedeniyle, maliyetlerimizi bile zor karşılar durumdayız.'' şeklinde konuştu.
Kategori : GÜNCEL