Saman balyalarından ev yaptı!

Saman balyalarından ev yaptı!
Annesi babası kış aylarında üşüyordu, o da saman balyalarından ev yapmaya karar verdi. Hem ucuza mal etti. Hem de yüzde 75 tasarruf sağladı. Abone ol

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, saman balyalarından ev inşa eden memur, ucuz maliyet ve yakıttan yaklaşık yüzde 75 tasarruf sağladı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kamu kuruluşunda görev yapan Mehmet Gün (39), Domaniç'e bağlı Muratlı köyünde betonarme evde yaşayan ve burada kış aylarında üşüdüğünü söyleyen annesiyle babasına saman balyalarından ev yapma fikrinin, internetteki araştırmaları sonucu doğduğunu bildirdi.

Uludağ'ın eteklerindeki Muratlı köyünde kış aylarının çok soğuk geçtiğini belirten Gün, kendi ürettikleri malzemelerle inşa ettiği evi düşük rakamlara mal ettiğini anlattı.

Saman balyalarından ev yapma düşüncesini köylülerle paylaştığında onların ke Kumlama kumu ndisinin şaka yaptığını düşündüğünü ifade eden Gün, ''Köylülerimiz, 'İnekler yer, fareler yuva yapar, yanar' diyerek bu düşüncemden vazgeçirmeye çalıştılar, ancak sonuç hiç onların zannettiği gibi olmadı'' dedi.

Gün, 50 metrekare alana temel betonu atıp işe başladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

''Televizyonda izlediğim bir belgeselde saman evleri gördüm, sonra internetten inceledim. Almanya ve ABD'de çok yaygın. Epey bir doküman topladık. Bir ayda her şey bitti. Balya saman, ahşap, çatıda şıngıl ve levha kullandık. Balyaların üstünü çamurla sıvadık. Kendi köyümüzden çıkarılan kayrak taşını dış cephede kullandık. Hem güzel bir süsleme oldu, hem de dış cephesi güçlendi. Biz bunu 50 metrekareye oturttuk. Şimdiki aklım olsa daha büyük tutardım. Bizler çiftçilikle geçiniyoruz, kendi balyalarımızı kullandık. Kendi bahçemizin çamurundan sıvadık. Kendi ürettiğimiz şeylerle çok ucuza mal ettik. Soğuk iklimlere öneriyorum. Bu malzemelerin tümünü piyasadan satın alan biri, yaklaşık 6 bin lira harcar.''

''YAKITTAN YÜZDE 75 TASARRUF''-

Mehmet Gün, yaklaşık 3 bin lira harcayarak saman balyalarından inşa ettiği evin, betonarme evlere göre yüzde 75 daha az yakıtla ısıtıldığını kaydetti.

Balyaların arasında demir çubuklar kullandıklarını dile getiren Gün, ''Ağaçlarla balyaları sıkıştırdık. Deprem konusunda da daha güvenli oldu. Üç dört aydır kullanıyoruz ve çok rahat. İnternetten araştırdığımıza göre kışın sıcak, yazın serin oluyor'' diye konuştu.

Baba Naim Gün de oğlunun internette görüp inşa ettiği evin çok sıcak olduğunu anlattı.

Anne Feride Gün, bu yapı inşa edilmeden önce köyde herkesin samandan ev olmayacağını söylediğini ve tuğla alamadıkları için bu işe kalkıştıklarını zannettiğini bildirerek, bazı komşularının tuğlaları kendilerinin alabileceğini ifade ettiğini belirtti.

Mehmet Gün'ün eşi Fatma ise, başta bu fikre pek sıcak bakmadığına işaret ederek, ''Eşim çok heveslendi. Olmaz gibi geldi bize, ancak çok güzel, çok da sıcak oldu. Biz İnegöl'e oturduğumuz eve gidince üşüdük. Burası çok sıcak oluyor'' dedi.

Bu eve 94 balya saman vererek katkıda bulunduğunu anlatan Halil Karakoyun, evin sıcak ve ses geçirmeme özelliklerine sahip olduğunu vurguladı.

Komşulardan Fadik Karakoyun, ''İnternetten görmüşler. 'İnekler yer' diye düşünüldü. Sıvalı, nereden bulup da yiyecek inek? Çok güzel oldu'' şeklinde konuştu.

Köylülerden bazıları, arsalarına saman balyalarından ev yapmak için ilkbaharın gelmesini beklediklerini ifade etti.



Kategori : GÜNCEL