Mehmet Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Avrupa ve Türkiye'nin, soğuk karakterli yüksek basınç merkezinin etkisinde olduğunu söyledi.
Gece saatlerinde havanın açık geçmesi ve rüzgarın sakin esmesinin, yerin radyasyon kaybı nedeniyle aşırı soğumasına neden olduğunu belirten Çağlar, şunları kaydetti:
seo uzmanı
''Sıcaklık normal atmosfer koşulları içinde yerden itibaren yükseldikçe azalma eğilimi gösterirken, bu gibi durumlarda artış yaşandığı izlenmektedir. Atmosferde yer seviyesinden yükseklere doğru çıkıldıkça sıcaklığın artış göstermesine sıcaklık terselmesi (enverzivon) ya da sıcaklık enverziyonu denilmektedir.
Yurdumuzda son 2 gündür yaşanan sıcaklık terselmesi (enverziyon) nedeniyle, yer seviyesinden itibaren su buharı ve atmosferik kirlilikler yükselememekte ve sis dediğimiz meteorolojik olay Marmara ve iç bölgelerde etkili olmaktadır.
Özellikle gece sıcaklığının düşmesi ve yer ile atmosferin üst seviyeleri arasında dikey sıcaklık farkının oluşması enverziyonu daha da kuvvetlendirdiği için, mevcut sisin Marmara ve yurdun iç kesimlerinde bu gece ve yarın sabah saatlerinde de yoğun olarak etkisini sürdüreceği, öğle saatlerinden itibaren yer seviyesinin ısınmasıyla birlikte zayıflayacağı tahmin edilmektedir.''
Çağlar, bu gece ve yarın sabah saatlerinde İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bursa başta olmak üzere Marmara Bölgesi, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Denizli ve Muğla'nın iç kesimleri başta olmak üzere Ege Bölgesi, Ankara, Eskişehir ve Çankırı başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi geneli, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Amasya ve Tokat başta olmak üzere Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Batı Akdeniz'in iç kesimlerinde (Isparta ve Burdur) yoğun sis beklendiğini kaydetti.
Çağlar, başta sürücüler olmak üzere herkesin kara, hava ve deniz ulaşımında yaşanabilecek olumsuz koşullara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kategori : GÜNCEL