CNNTürk haber kanalı Azeri Dişişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, Davutoğlu'nun bu akşam bayrak kriziyle gündeme gelen şehitliği ziyaret edeceğini bildirdi.
Türkiye ile Ermenistan arasında Bursa'da oynanan maçta Azeri bayraklarının içeri alınmaması sonrasında Azerbaycan misilleme yaparak ülkesinde göndere çekilen Türk bayraklarını indirmişti. Azerbaycan'ın son olarak Türk Büyükelçiliğine ait Din Müşavirliği önündeki Türk bayrağını indirmesi, Türkiye'nin bu ülkeye nota vermesine neden olmuştu.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanları Konseyi 21. Toplantısı için Bakü'ye giden Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bir araya geldi ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.
Davutoğlu'nun Memmedyarov ile görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, olumlu bir ortamda geçen görüşmede, iki ülke arasındaki tüm konular geniş bir perspektifte ele alındı, aynı zamanda Ermenistan ile imzalanan protokoller, Türk Şehitliği'ndeki Türk bayrağının indirilmesi olayı ve Minsk Grubuna ilişkin son gelişmeler de gündeme geldi. Görüşmelerin "iki kardeş ülke türkmen hasta bakıcı yetkilileri arasında nasıl geçmesi gerekiyorsa öyle geçtiği" bildirildi.
"AZERİ BAYRAĞIYLA BİZİM BAYRAĞIMIZ ARASINDA AYRIM YAPMAYIZ"
Davutoğlu, görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, tüm uluslararası toplantılarda ve ikili görüşmelerde Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunu dile getirdiklerini ifade etti.
Davutoğlu, “Karabağ, Türkiye'nin milli meselelerinden biridir. Azerbaycan toprağıyla bizim toprağımız, Azerbaycan bayrağıyla bizim bayrağımız arasında bir ayrım yapmayız, hiçbirini yabancı görmeyiz” dedi.
Karabağ sorunu çözülmeden Türk-Ermeni sınırının açılıp açılmayacağı yönündeki bir soru üzerine Davutoğlu, hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hem de kendisi tarafından bu konudaki “ilkesel pozisyonlarının çok açık bir şekilde ifade edildiğini” belirterek, “Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, Türkiye'nin toprak bütünlüğü kadar azizdir ve bizim açımızdan stratejik önceliğe sahiptir” diye konuştu.
Davutoğlu, “Hiçbir şey Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünden, Azerbaycan’ın refahından, Azerbaycan'ın istikrarından ve Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinden daha önemli değildir. Bunun çok açık bilinmesini istiyorum” dedi.
Azerbaycan topraklarının 17 yıldan fazladır işgal altında bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, “17 yıldır bu işgalin sona ermesi için bütün çabamızı Türkiye olarak her dönem gösterdik” diye konuştu.
Davutoğlu, Azerbaycan'ın bağımsızlığının tanındığı günden bu yana Türkiye’nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu ve ebediyete kadar yanında olacağını ifade ederek, “Hiçbir şey, yer gök yere inse dahi, Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olması gerçeğini, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları konusunda Türkiye'nin pozisyonunu değiştiremez” ifadelerini kullandı.
PROTOKOLLER KARABAĞ SORUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI YAPACAK
Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesine dair imzalanan protokollerle ilgili olarak Davutoğlu, “Bu protokollerin, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafının çözümüne de ivme katacağını düşünüyoruz” dedi.
Davutoğlu, bu normalleşmenin “ancak ve ancak bölgede kapsamlı normalleşme olursa” sağlıklı olabileceğini ifade ederek, “Kapsamlı anlayıştan kastımız, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafının çözülmesidir” şeklinde konuştu.
“Karabağ konusunda ne gelişme olursa olsun Türkiye'nin her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini” ifade eden Davutoğlu, “Çünkü işgal altındaki Azerbaycan topraklarını kendi topraklarımız gibi görüyoruz ve bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz” dedi.
Davutoğlu, Karabağ sorununun çözümüyle ilgili görüşmelerde bir dinamizmin oluştuğunu, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 5 ay içinde 5 kez bir araya geldiğini ve ilk defa Laçin koridoruna teknik inceleme yapmak üzere bir uluslararası heyetin gittiğini kaydetti.
“Bunları sağlayan şey nedir, dünyada ne değişti ve Karabağ meselesi bu kadar gündeme geldi?” diye soran Davutoğlu, kendi sorusunu şöyle yanıtladı:
“Değişen en önemli şey Kafkaslar konusunda Türkiye'nin takip ettiği aktif politikadır. Şu ana kadar gittiğimiz hiçbir uluslararası toplantı yok ki, hiçbir ikili toplantı yok ki Türkiye'nin ilk gündem maddesi Karabağ olmasın. Türkiye bundan sonra da her zeminde, Azerbaycan gündeme getirmese dahi Karabağ’ı ve Azeri-Ermeni ihtilafının çözümünü gündeme getirecek. Bu bizim milli meselelerimizden biridir, çünkü biz Azerbaycan toprağıyla bizim toprağımız, Azerbaycan bayrağıyla bizim bayrağımız arasında bir ayrım yapmayız, hiçbirini yabancı görmeyiz.”
Bu arada, Minsk Grubunun yarın Viyana'daki toplantısına Türkiye de üst seviyede katılıyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz'ün bu toplantılar için halen Viyana'da bulunduğu ve görüşmelere başladığı belirtiliyor. ö
Kategori : POLİTİKA