Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, harabiyeti şeker hastalığına yol açan, pankreasta insülin yapan beta hücresinin yeniden üretilmesine yönelik kök hücre çalışmalarının umut verdiğini bildirdi.
İlhan, şeker hastalığının, pankreasta insülin yapan beta hücresinin harabiyetinden kay youtuber naklandığını, bu nedenle hastalığın tedavisi için ya beta hücresinin yeniden yapılması ya da korunması gerektiğini söyledi.
Beta hücresinin yapılması için ya embriyonik kök hücreye ya da embriyonik kök hücreye benzer, normal bir hücrenin çekirdeğine 4 protein konularak kök hücreye dönüştürülen IPS hücresine ihtiyaç olduğunu kaydeden İlhan, kansere dönüşme riskinden dolayı embriyonik kök hücrenin kullanılmasına sıcak bakılmadığını belirtti.
Bu nedenle kanserleşme olasılığı bulunmayan IPS hücresinin beta hücresi haline getirilmeye çalışıldığını bildiren İlhan, ''Bu, şu anda laboratuvarda yapılabiliyor. 200 gün yaşayabilen beta hücresi üretildi. Araştırmalar, bu beta hücresinden insülin elde edilebilmesine yönelik devam ediyor. Bunun çok kısa zamanda başarılacağı tahmin ediliyor'' dedi.
Şeker hastalığının tedavisinde beta hücresinin korunmasına yönelik kemik iliğinde bulunan, çok çabuk elde edilip çoğalabilen ''mezankimal kök hücre''nin kullanılması yolunda önemli çalışmaların sürdüğünü ifade eden İlhan, ''Bu yöntemle bağışıklık sistemi kontrol edilip insülin yapan beta hücresi korunabilecek, bozulması engellenecek'' şeklinde konuştu.
İlhan, şeker hastalığının kök hücreyle tedavisine yönelik çalışmaların henüz araştırma safhasında olduğunu ama bunun yakın bir gelecekte uygulamaya geçeceği umudu taşıdıklarını söyledi..
Kategori : SAĞLIK